» Nieuws berichten


Eerste biologische test voor ADHD ontwikkeld

Onderzoekers claimen de eerste biologische test voor het vaststellen van ADHD ontwikkeld te hebben. De test is gebaseerd op onderzoek van oogbewegingen. Volgens de onderzoekers is de diagnose voor meer dan 93% betrouwbaar en zou de test kunnen leiden tot een vroegtijdiger identificatie en behandeling van kinderen met ADHD.

Onderzoekers analyseerden de oogbewegingen van 65 kinderen van 4 tot 6 jaar. Bij ongeveer de helft van deze kinderen was ADHD vastgesteld via de standaardmethode van psychologisch onderzoek en vragenlijsten.

De onderzochte kinderen werden voor een computerscherm geplaatst met een speciale bril op, waarmee hun oogbewegingen werden gemeten. Gedurende 10 minuten moesten de kinderen met hun ogen over het scherm bewegende lichtvlekken volgen.

Volgens onderzoeksleider Giorgos Pavlidis van de Britse Universiteit van Brunel, zijn er grote verschillen te zien in oogbewegingen tussen kinderen met en zonder ADHD. Zo waren kinderen zonder ADHD in staat om de lichtvlekken tussen de 30 seconden en 5 minuten te volgen, terwijl kinderen met ADHD dit maar 3 tot 5 seconden volhielden.

Het volledige Engelstalige artikel is te vinden op newscientist.com.

Bron: newscientist.com, 17 januari 2005

-----------------------------------------------------------

'Ritalin helpt onvoldoende bij ADHD'

Pillen worden niet ingenomen of verkocht aan drugsverslaafden

Het ADHD-medicijn Ritalin mist vaak zijn doel. Kinderen nemen de pillen niet of onregelmatig in waardoor zij thuis en op school voor veel onnodige onrust zorgen. Ritalin wordt aan tienduizenden schoolkinderen voorgeschreven om hyperactiviteit en agressie te voorkomen.Drugsverslaafde
Kinderen nemen het middel niet alleen niet of onregelmatig in. Ritalin wordt ook vaak aan drugsverslaafden verkocht, voor geld of snoep. Bij hen heeft snuiven of inspuiten van verpulverde Ritalin hetzelfde effect als amfetamine of speed.

Ander medicijn
Kinderartsen en artsen luiden nu de noodklok omdat minister Hoogervorst tot nu toe weigert een nieuw middel voor ADHD te vergoeden. Dat medicijn, Concerta, geeft de werkzame stof gespreid af en hoeft maar eens per dag te worden ingenomen. Druggebruikers kunnen er niets mee omdat de pillen zich niet laten verpulveren.

Verkeerde dosering
Volgens de Rotterdamse arts R. Pereira, voorzitter van het Netwerk Kinderartsen ADHD, gaat er vooral veel mis bij de dosering van Ritalin. “Het middel werkt maar even. Veel kinderen moeten daarom dagelijks meerdere pillen slikken. Het moment waarop zij dat doen, moet heel precies uitgekiend worden. Gebeurt dat niet, dan heeft Ritalin een averechts effect en verergeren de klachten.”

Overleg
De Tweede Kamer overlegt vandaag over de kwestie.

Bron: Algemeen Dagblad, 27 januari 2005

-----------------------------------------------------------

Nieuw medicijn adhd niet vergoed

Den Haag - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) voelt er niets voor een nieuw geneesmiddel voor kinderen met de gedragsstoornis adhd op te nemen in het ziekenfondspakket. Hij vindt de voordelen van het medicijn, Concerta, niet opwegen tegen de hoge kosten.

Artsen en ouders van adhd-kinderen pleiten al geruime tijd voor een volledige vergoeding van Concerta dat vorig jaar op de markt kwam. Het middel heeft dezelfde werkzame stof als het adhd-medicijn Ritalin dat wel wordt vergoed. Anders dan Ritalin hoeft het nieuwe pilletje slechts eenmaal per dag te worden ingenomen. Ouders moeten het verschil tussen beide medicijnen bijpassen.

Ook een meerderheid in de Tweede Kamer pleitte gisteren voor opname van het nieuwe medicijn in het ziekenfondspakket. Maar Hoogervorst valt erover dat Concerta zeven maal duurder is dan Ritalin. “In geen enkele industrie leidt een kleine productverbetering tot zulke grote prijsverschillen”, aldus de minister.

Bron: Algemeen Dagblad / 28 januari 2005

-----------------------------------------------------------
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Counter

Weersverwachting

  • Weathernews.nl Meerdaagse Verwachting

Clix verdienen??

Gratis banners


Copyright 2002-2018